Jaki wybrać olej kokosowy? Rafinowany czy Nierafinowany



Olej kokosowy pochodzenie



Olej kokosowy to jeden z najbardziej znanych i rozpowszechnionych na świecie olejów. Najwięcej surowca dostarczają kraje takie jak Filipiny, Meksyk, Indonezja, Malezja czy Sri Lanka.

Najbardziej ceniony, ze względu na swoje właściwości jest Olej Virgin czyli Nierafinowany. Czysty, dziewiczy i przynoszący wspaniałe korzyści zarówno przy wewnętrznym jak i zewnętrznym stosowaniu.  Olej ten uzyskuje się w procesie tłoczenia na zimo miąższu orzecha palmy kokosowej. Proces ten gwarantuje zachowanie najwyższych właściwości produktu, praktycznie bez straty najcenniejszych wartości odżywczych.

Proces rafinacji tłuszczy roślinnych niestety mocno obniża ich wartości odżywcze, dlatego warto wybierać produkt nierafinowany. Chociaż cena jest wyższa, to kupujemy produkt wysokiej jakości.



Olej kokosowy źródło zdrowia i urody



Olej kokosowy nierafinowany zawiera 90% tłuszczów nasyconych, które w przeciwieństwie do tłuszczów zwierzęcych nie wykazują działania szkodliwego na organizm. Stanowi bezcenne źródło energii dla komórek człowieka. Wykorzystywany jest w całości i nie odkłada się w postaci zbędnej tkanki tłuszczowej. Dobra wiadomość dla dbających o sylwetkę. 

Potrawy przygotowane z dodatkiem oleju kokosowego zyskają ciekawy, orientalny zapach i smak. Wystarczy odrobina umiejętności kulinarnych aby wyczarować smaczne dania z udziałem tego oleju. Warto użyć go jako zdrowszego tłuszczu do przygotowania ciast, deserów, czy nawet do smażenia popularnych potraw z kuchni polskiej.


Olej kokosowy w kosmetyce ma działanie


  • nawilżające
  • ochronne
  • przeciwgrzybicze
  • przeciwzapalne


Surowiec ten ma postać stałą, lecz bez trudu topi się pod wpływem ciepła dłoni i łatwo rozciera na skórze. Warto stosować go tuż po kąpieli na jeszcze lekko wilgotną skórę, aby zamknąć wilgoć i zyskać efekt nawilżający. Nie ma w zasadzie przeciwwskazań do stosowania go na całe ciało, ani też ograniczeń wiekowych. Skóra potraktowana olejem zyskuje zdrowy i młody wygląd.  Samo używanie produkt jest przyjemne i proste. Olej ten nie jest ciężki, szybko się wchłania i nie tłuści odzieży.

Znając cenne właściwości oleju można zastąpić nim wiele innych, droższych kosmetyków, czy nawet maści leczniczych. Ze względu na działanie lecznicze olej ten coraz częściej wykorzystuje się jako lek na choroby skóry o podłożu grzybiczym jak np. łupież owłosionej skóry głowy. Szybko likwiduje przykre objawy łupieżu, a także nawilża i koi.



Rafinowany czy Nierafinowany?


Tłuszcz kokosowy nierafinowany posiada wyjątkowo delikatny smak i charakterystyczny zapach. Łatwo jest go odróżnić od gorszych, rafinowanych odmian, które nie posiadają tego zapachu. Dostępne są też wersje nierafinowane bez zapachu. Ale zwykle cena jest tym, co decyduje o wartości odżywczej produktu. Olej podejrzanie tani, bez zapachu zwykle będzie produktem rafinowanym.

Olej kokosowy wykazuje bardzo wysoką tolerancję przy podgrzewaniu go, nie pali się i nie dymi. Jednak warto zachować granice rozsądku. Potrawy przypalone nigdy nie będą zdrowe. Dodając olej kokosowy do naszych posiłków zapewnimy sobie nie tylko  smak, ale i zdrowie. Tłuszcze roślinne takie  jak olej kokosowy są świetną alternatywą dla tłuszczy zwierzęcych, które są bardziej ciężko strawne i nie koniecznie służą  naszemu zdrowiu.



Komentarze

  1. ja nigdy nie ogarniałam o co chodzi z tym rafinowaniem i nierafinowaniem... w ogóle cookolwiek związanego z kuchni to dla mnie czarna magia ;D ja olej kokosowy używam głównie do włosów, genialnie się sprawdza ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja 2-3 lata temu bardzo lubiłam olej kokosowy - używałam go w kuchni i często w pielegnacji. Teraz trochę mój zapał ostygł i mniej po niego sięgam:D

    OdpowiedzUsuń
  3. zalezy czy do smazenie czy na kanapke:) a tak w ogole bardzo lubie na kanapke wlasnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. JA kupilem sobie mus kokosowy i jest smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Na ogół wolę oleje nierafinowane. Z kokosowym mam problem, bo często mówi się że jednak nie jest zdrowy.

    OdpowiedzUsuń
  6. tylko nierafinowany, uwielbiam zapach kokosa i smaruję takim olejem nawet kanapkę

    OdpowiedzUsuń
  7. olej kokosowy stosuję jedynie jako kosmetyk w kuchni nie przypadł mi do gustu.

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Copyright © Retromama.blog